joi, 6 martie 2008

Misterul lalelelor galbene

Tinarul dedectiv Spin Harvey (poreclit marele iepure alb) era in afara serviciului si se afla pe o straduta micuta de numai cinci case , toate la fel, avind cite doua etaje si invecinindu-se pe partea cealalta a strazi cu gardul parcului Kesington care dealtfel inchidea si strada. Strada era practic o punga. Zarise o domnisoara care-i placuse tare mult incit lasase deoparte bunele maniere si porni sa o urmareasca. Fata intrase pe straduta si pina sa ajunga el la colt pe strada nu mai era nimeni.
Asa ca se hotari sa supravegheze casele si totodata ii veni o idee romantica.
Va pune in fiecare zi pe treptele caselor cite o lalea galbena pentru frumoasa necunoscuta. Trecu o saptamina si tot nu se intilni cu adorata inimii.
Facu cercetari si afla:
- in prima casa statea singur maiorul Radcliff care era toata ziua la clubul sau venea acasa doar sa doarma.
- in a doua casa statea Doamna Leight, o doamna de 73 de ani un pic cocosata si adusa de umarul sting.Tot acolo statea si un nepot de sora al ei care de fapt statea in Liverpool la o tinara domnisoara cu care intentiona sa se casatoreasca.
- despre casa a treia lucrurile se complicara caci stapinii ei Domnul si Doamna Marvel stateau si nu stateau acolo dar in casa era tot timpul o menajera Doamna Sara Willbert de 75 de ani care nu iesea din casa decit la cumparaturi si de multe ori dadea un telefon sa-i fie aduse acasa.
- a patra casa era locuita de Doamna si Domnul Potri, niste persoane foarte bine care nu salutau pe nimeni.
- si in sfirsit ultima casa era mostenirea unui tinar student Charles unde se gaseau totdeauna doi, trei colegi.
‘In dimineata de joi’, Doamna Leight, ‘joia cumpar lapte’, spuse ea politistului care gasise un cadavru injunghiat in mijlocul strazii si pe pieptul lui o lalea galbena, ‘cind am trecut cam acum vreun sfert de ora nu era nimic’. ‘Da, da, e maiorul Radcliff’ mai spuse ea.
Tocmai atunci, fluierind vesel aparu pe straduta cu un buchet de lalele galbene in mina Spin Harvey. Politistii il luara pe sus fara sa tina cont de lgitimatia lui de dedectiv si il dusera la Scottland Yard unde inspectorul Gapp care avea un pic de pica pe domnul Spin il incarcera si il lasa acolo pina seara.Facura perchezitie in toate casele si doi politisti ramasera sa supravegheze zona.
Trecu o saptamina de liniste si apoi se auzira strigate din casa familiei Potri. Politistii ajunsera acolo si il gasira pe domnul Potri smulgindu-si parul din cap.Doamna Potri era in cada in care cazuse un foen aflat in priza. Totul parea un accident daca nu s-ar fi aflat legata de foen o lalea galbena.
Editia de seara a ziarelor afisau cu litere mari ‘Misterul lalelelor galbene’.
Vinzarile de lalele indiferent de culoare scazusera dramatic.
Inspectorul Gapp asculta povestea lui Spin si privindu-l un pic susceptibil ii dadu drumul.
Ginditor, detectivul hotari sa faca propria sa ancheta si incepu cu cercetarea tuturor caselor.
Scottland Yardul isi dubla numarul de forte dar timpul trecea si o adevarata psihoza cuprindea populatia orasului. Mai trecura citeva saptamini si un miros greu venea dinspre a treia casa , acolo unde statea doar menajera Sara Willbert. Politia intra cu grija si in bucatarie gazul mergea si doamna Sara era intinsa pe podea, moarta. Deschisera geamurile, usile, aparura pompierii dar si ziaristii. Sosira medicii legisti care constatara moartea doamnei Sara dar si faptul ca fusese adormita inainte si bineinteles pe pieptul ei o lalea galbena.
Seara , Spin Harvey intra incetisor la Doamna Leight, o saluta si intreba ‘ De ce ?’
“De ce ! ‘ izbucni cu furie doamna Leight. ‘Stiti ca am fost toti colegi de scoala in primele clase. Asa cum ma vedeti inghiteam batjocora si loviturile acestor nemernici. Stiti ca ma cheama Afrodita – bietii parinti nu s-au gindit ca o sa-mi faca viata si mai amara. Am rabdat 4 ani dar mi-am jurat (aici facu o pauza si inghiti o pastila galbena) ca atunci cind ii voi intilni ii voi omori.’ Spin dadu din cap , iesi afara si ruga pe un politist sa-l cheme pe inspectorului Gapp.Cind intrara din nou deja doamna Leight isi traia ultimile clipe.
Mai bine caci legile englezesti sint foarte drastice. ‘Dar spune-mi Spin cum ai ghicit ?’
‘Doamna Leight era singura in a carei casa am gasit somnifere.’
Pe masa erau intr-o vaza, cinci lalele galbene.
Gapp incuvinta si zise ‘ Stii cine-i frumoasa inimi tale ? Nepoata maiorului Radcliff care venisa sa-l anunte ca pleca la tara pentru doua saptamini.Ii scrisese un bilet, adormise un pic si plecase spre seara’.

Niciun comentariu: