marți, 5 februarie 2008

Cactusul


Cactusul statea acolo de mult timp. In fiecare an ii schimbau pamintul, il udau odata pe saptamina, ii puneau si ingrasaminte si cactusul facea muguri, facea si boboci dar flori nu facuse niciodata. La inceput intrebasera specialistii, mai luasera si alti cactusi pentru comparatie. Toti faceau flori, dar acesta nu. Crescuse in inaltime cam cit un brat de om, gros cit bratul unui om musculos in partea dinspre umar.
Uitasera de el si il ingrijeau din inertie odata cu celelalte flori, o groaza de muscate si de trandafiri japonezi de ghiveci. Dar acum aveau alte treburi cu serviciul, curetenia casei si masa de aniversare. In curind faceau 25 de ani de la casatorie si aveau sa vina ‘aia mici’- arhitectii Iovescu si ‘aia mari’- calculatoristii Anton si poate si nepoata Sofia. Trebuiau sa pregateasca menu-ul si pina la urma se hotarisera la un salau rasol cu un Sovignion alb demisec de 5 – 6 ani si apoi o friptura de porc la tava in sos de vin cu o Feteasca neagra de Valea Calugareasca tot de vreo 6 ani. Desertul a fost stabilit – o crema de zahar ars.
O saptamina de munca si toate erau cumparate, facute, totul aranjat si de aniversare venira cu mic cu mare. Masa a fost reusita si discutiile sau intins destul de tirziu. Au desfacut cadourile si au fost destule, de la toti pentru toti.
Era seara tirziu cind cineva a observat vechiul cactus.
Facuse unsprezece flori foarte mari,albe cu irizatii lila, deschise toate, cu un parfum suav, imbatator.
Cadoul cactusului.

Un comentariu:

Andrei spunea...

Foarte frumos si romantic :). Cand impliniti 25 de ani? S-au facut deja?