marți, 8 ianuarie 2008

Michi


Baba Frusina mergea adusa de spate si umbra ei se intindea in fata , pe ulita , in lumina rece a lunii.
Se sprijini in toiag sa-si traga sufletul si vazu linga umbra ei o alta , mai lunga , mai subtire si parca pe cap era asa , nedefinit. Baba pricepu ea ceva , doar nu era de azi de ieri pe pamint si cum avea la ea o sticluta cu aghiasma se intoarse si o arunca pe strain. ‘Ah ,m-ai mincat fript babo’ – racni strainul in puterea noptii.
‘Ehei , credeai ca ma sperii –ma , Michiduta , si nu mai striga atita , ca te-o face baba bine.Vino miine dimineata la mine si te-oi unge cu ceva sa-ti treaca – da’ sa nu vii asa paros , cu coada si cu coarne ca pun ciini sa te faramite’.
A doua zi , o fata frumoasa foc , cu cosite aurii , in ie si fota se strecura cu luare aminte pe portita strimba a babii Frusina.Baba o chema in casa ,ii spuse sa se dezbrace si incepu sa pregateasca niste unsoare intr-o strachina.Cind o vazu dezbracata lua de dupa usa o nuia de alun verde si-i croi una pe spate de-i sarira si ochii din cap lui Michiduta . Michi fugi blestemind babele si se duse tocmai in fundul iadului.
Baba Eufrosina , cum o strigau fetele mari cind veneau sa-i ceara busuioc sfintit , se spala pe miini , isi lega din nou broboada si se duse la biserica sa se spovedeasca ca a pacatuit facindu-si de ris cu ‘uciga-l toaca’. La biserica , popa Mitu Popescu avea musafiri – pe popa Chirila din Garoafa ,satul vecin.
Ca mai batrin si ca pastorul satului , popa Mitu , dupa ce asculta toata tarasenia zise: ‘Esti zaluda babo ! Unde ai vazut pe necuratu’ ?’
Apai , azinoapte bolborosea ceva , cu ce sa se imbrace cind o veni azi la dumneata la spovedanie.Popa Mitu se inrosi usor din pricina musafirului (ca i se cam dusese vestea de organizarea domniei sale – o zi veneau la spovedanie nevestele tinere ,asa cam la vreo 30 de ani ,
apoi cele mai mici asa la 18 ,25 de ani ,apoi copiii si la urma cele trecute si se zicea ca tare ii mai umblau miinile popii cind veneau nevestele tinere .)
‘Babo sa faci 40 de matanii si sa spui Crezul tot de atitea ori si de te-o ierta Dumnezeu ca umbli cu zinzanie te-oi ierta si eu.
Iesi baba din biserica inchinindu-se si zicind in sinea ei
–‘Iete d-aia se preumbla procletul azi noapte pe ulita - sa-l prinza pe popa.

Niciun comentariu: